Till senaste kommentaren

Med anledning av kriget i Ukraina

Kan jag ta emot människor som flyr och låta dem bo hos mig i min lägenhet?
Stena Fastigheter

Kommentarer

 • Vi är många som vill hjälpa till, och som har frågor, med anledning av det pågående kriget i Ukraina 🇺🇦. Här är svaren på några av de frågor som nu kommer in till oss:

  Var hittar jag närmsta skyddsrum?
  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB - är den myndighet som har tillsyn av skyddsrum och även meddelar om skyddsrum ska förberedas för användning. Du hittar Frågor och svar om skyddsrum samt karta här Skyddsrum (msb.se).

  Fastighetsägaren äger och ansvarar för att underhålla skyddsrummet. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening. Vi, som fastighetsägare, ska kunna ställa i ordning skyddsrummet på 48 timmar.
  Har du fler frågor kring skyddsrum, vänligen läs mer hos MSB.

  Kan jag låta människor som flyr bo hos mig?
  Kan jag hyra ut min lägenhet i andra hand till någon som flytt?
  Kan jag hyra ut ett rum?

  Inneboende
  Att ta emot någon som flytt i sitt hem mot en hyra faller under regler för inneboende. Det går bra att ha en inneboende utan hyresvärdens godkännande. Dock måste du själv också bo i lägenheten för att det ska räknas som en inneboende.

  Varje hyresgäst har rätt att ha en eller flera inneboende utifrån lägenhetens storlek och hur många som bor där idag. Inga former av störningar få uppstå och lägenheten får inte utsättas för överslitage eller försämrad ventilation.

  Andrahandsuthyrning
  Vill du hyra ut lägenheten i andra hand? Vänligen läs om vad som gäller vid andrahandsuthyrning.

  Vad gör Stena Fastigheter?

  Donationer
  Vi på Stena Fastigheter samverkar sedan länge med organisationer, kommuner och myndigheter i vårt trygghetsarbete i våra kvarter. Riktat till Ukraina har Stena AB gjort en donation till Rädda Barnens arbete i Ukraina, och vi har ett löpande stöd till Childhood.
  Stena Fastigheter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.