Till senaste kommentaren

Andrahandsuthyrning. Vad gäller om jag vill hyra ut i andra hand?

Jag vill hyra ut min lägenhet i andra hand. Vad behöver jag göra?
Stena Fastigheter
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • För att hyra ut din lägenhet i andra hand behöver du Stena Fastigheters tillstånd. Blanketten för ansökan finns här Blanketter och broschyrer | Stena Fastigheter. När du fyllt i den laddar du upp den och alla bilagor på Mina sidor under kategorin Mitt kontrakt.

  Om du hyr ut i andra hand utan vårt tillstånd kan du förlora din hyresrätt, det vill säga bli av med lägenheten. Så snart du inte befinner dig i lägenheten och låter någon annan bo där har en andrahandsuthyrning uppstått. Det spelar ingen roll om du tar ut hyra för lägenheten eller inte. Samma sak gäller om du har inneboende, rätten att ha inneboende gäller enbart om du själv bor i lägenheten. Om du inte bor i lägenheten gäller reglerna om andrahandsuthyrning och då behöver du tillstånd från oss.

  Beaktansvärt skäl
  För att få hyra ut lägenheten i andra hand måste du ha ett beaktansvärt skäl. Beaktansvärda skäl kan vara tillfälligt arbete eller studier på annan ort eller utomlands, längre utlandsvistelse eller prov-sammanboende.

  Tillstånd ges för ett år i taget
  En andrahandsuthyrning godkänns alltid för högst ett år i taget. Du kan sedan ansöka om förlängning ett år till om behovet kvarstår och du fortfarande har beaktansvärda skäl. För prov-sammanboende beviljas alltid högst ett år utan möjlighet till förlängning.

  Ta inte ut för hög hyra
  Du får inte ta ut högre hyra än vad du själv betalar till Stena Fastigheter. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 % på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har. Om du tar ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet och du kan också bli återbetalningsskyldig i efterhand.

  Lagstiftning 
  Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019.

  Andrahandshyresgäst kan inte överta kontraktet
  En andrahandshyresgäst kan aldrig överta kontraktet för lägenheten, även om förstahands­hyres­gästen säger upp sitt kontrakt på lägenheten.

  Fullmakt vid utlandsvistelse
  Om du är utomlands eller inte har möjlighet att sköta dina åtaganden under uthyrningsperioden måste du skriva en fullmakt till någon som kan företräda dig i dina hyresangelägenheter.

  Du är alltid ansvarig
  Som förstahandshyresgäst är det alltid du som är ansvarig för lägenheten. Det gäller både ekonomiskt (att hyran betalas) och vid eventuella skador och störningar.

  Avstående från besittningsskydd
  I det fall andrahandsuthyrningen skall pågå längre tid än två år i följd bör förstahandshyresgästen teckna ett avtal om avstående från besittningsskydd med andrahandshyresgästen.

  Skälig hyra för andrahandshyresgästen
  Det är inte skäligt att en förstahandshyresgäst tar ut en hyra som innebär att hen tjänar pengar på att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Andrahandshyresgästen bör betala samma hyra som förstahandshyresgästen. För en fullt möblerad lägenhet bör förstahandshyresgästen kunna få göra ett påslag om högst 15 % av månadshyran.
  Stena Fastigheter tillåter inte andrahandsuthyrning under uppsägningstiden av din lägenhet.
  Mer information om vad du ska tänka på gällande din uthyrning hittar du i bilaga ansökan andrahandsuthyrning.

  Får jag hyra ut genom Airbnb?
  Att använda tjänster som tex airbnb och hyra ut hela eller delar av lägenheten är också olagligt då du inte får tjäna pengar på din hyresrätt, och kan leda till att du blir av med ditt kontrakt. Att okända besökare rör sig i våra trapphus skapar otrygghet för dina grannar. Stena Fastigheter tillåter enbart godkänd andrahandsuthyrning eller inneboende.
   
  Bry dig om dina grannar!
  Stena Fastigheter följer lagstiftningen och det är viktigt att du meddelar oss om du misstänker att något inte går rätt till i din fastighet. Vi vill att ni som bor hos oss ska känna er trygga med de som bor i ert hus. Du kan enkelt informera oss via serviceanmälan.
  Stena Fastigheter
  Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.